Abstinența sexuală la femei .Beneficii și riscuri!

Abstinenta sexuala la femei. Beneficii si riscuri
Sexul reprezinta un aspect foarte important in viata fiecarei persoane, deoarece are anumite efecte pozitive atat asupra organismului, cat si asupra psihicului uman. Viata sexuala este ceva perfect normal, deci trebuie tratata ca atare, fara prejudecati.
Beneficiile abstinentei sexuale la femei
O viata sexuala activa mareste riscul unei femei pentru o varietate de probleme medicale.
Bolile cu transmitere sexuala (BTS), incluzand SIDA, sau o sarcina nedorita, sunt doar doua exemple evidente de probleme care pot fi cert evitate prin abstinenta sexuala. Prin prevenirea bolilor cu transmitere sexuala se previn totodata complicatiile acestora pe termen lung : boala inflamatorie pelvina (BIP, anexita) si sarcina extrauterina.Cancerul de col uterin (cancerul cervical) este declansat de virusul papiloma uman (HPV). Femeile sunt expuse la HPV prin contact sexual. Cancerul de col uterin se dezvolta in procent crescut la femeile cu parteneri sexuali multipli.
Femeile abstinente sexual au un procent mai redus de vaginite (infectii vaginale care se transmit pe cale sexuala) si de infectii urinare. Aceste infectii sunt cauzate de bacteriile de pe piele care sunt introduse in vagin sau in uretra in cursul actului sexual.
Adolescentele abstinente sexual au performante intelectuale mai bune. Femeile abstinente de toate varstele sufera mai putine depresii si fluctuatii emotionale datorate conflictelor in relatia cu partenerul. Femeile abstinente nu sunt expuse la agresiuni fizice din partea partenerului.
Nu inseamna ca viata sexuala este daunatoare sanatatii, dimpotriva, viata sexuala constituie parte a unui stil de viata sanatos. O viata sexuala activa, cuprinzand chiar si numai cateva contacte sexuale pe saptamana, este corelata cu :
– dezvoltarea mirosului
– reducerea riscului de boli cardiovasculare
– scaderea in greutate si mentinerea unei forme fizice bune
– reducerea riscului de depresie
– diminuarea durerilor
– frecventa mai scazuta a racelii si gripei
– ameliorarea continentei urinare
– imbunatatirea dentitiei
Riscurile abstinentei sexuale la femei
Abstinenta sexuala in sine nu are nici un risc, nu produce efecte negative asupra sanatatii. Abstinenta sexuala este inofensiva atunci cand este practicata cu moderatie.
Abstinenta sexuala, pe o perioada mai lunga de timp, iti poate afecta sanatatea. Iata care sunt riscurile la care te expui, daca nu ai o viata sexuala activa, mai mult de aproximativ sase luni de zile.
Abstinenta determina aparitia dezechilibrelor hormonale
Daca, din anumite motive, ai decis sa nu mai ai o viata sexuala activa, trebuie sa fii foarte atenta la schimbarile care pot aparea si care iti pot afecta starea. Cele mai frecvente probleme cu care ai putea sa te confrunti sunt tulburarile menstruale, care presupun dereglarea ciclului menstrual si sangerarile abundente. Durerea de sani poate fi si ea un efect negativ al abstinentei. De asemenea, si ovarele tale pot fi afectate de lipsa sexului, astfel incat, esti predispusa la aparitia chisturilor.
Lipsa sexului determina tulburari comportamentale
Sexul reprezinta o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercusiuni, in ceea ce priveste comportamentul. Consecintele abstinentei pot fi: aparitia dificultatilor de concentrare la activitatile pe care le desfasuram zilnic; scaderea stimei de sine, astfel incat, putem ajunge sa ne subestimam si sa fim dezgustati de propria persoana; cresterea nivelului de stres, care duce la aparitia atacurilor de panica. Aceste schimbari comportamentale afecteaza foarte tare psihicul uman.
Abstinenta sexuala, un factor care favorizeaza depresia
Abstinenta este asociata, uneori, cu privarea de dragoste, cu lipsa de afectiune, fapt care favorizeaza aparitia starilor depresive, de anxietate, de tristete si de nervozitate. Depresiile sunt tulburari ale dispozitiilor, care afecteaza buna desfasurarea a vietii unui om. Ele se manifesta prin: aparitia, zilnica, a sentimentului de tristete accentuata, de goliciune interioara; pierderea interesului asupra activitatilor pe care trebuie sa le desfasuram in fiecare zi; scaderea apetitului; aparitia insomniilor sau, din contra, a starilor prelungite de somn; aparitia senzatiei de oboseala continua; aparitia sentimentului ca suntem inutili, care duce la ganduri suicidale.
Sexul indeplineste un rol important in cursul firesc al vietii noastre, iar absenta acestuia ne afecteaza, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin, pe fiecare in parte. De aceea, nu trebuie sa ignoram riscurile la care putem fi expusi.

anitas bianca

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *