Ce trebuie sa stii despre chisturile ovariene

Cauze,Tipuri si Tratament

Chisturile ovariene sunt pungi cu lichid care apar pe suprafata sau in interiorul unui ovar.Femeile au cate doua ovare care, in mod normal, au dimensiunea si forma unei migdale si sunt localizate de o parte si de alta a uterului. In ovare se dezvolta si se maturizeaza in fiecare luna oua (ovule), care se elibereaza in cursul ciclului menstrual in toata perioada fertila a femeii.Majoritatea femeilor dezvolta chisturi ovariene in cursul vietii. Cele mai multe chisturi ovariene nu produc disconfort si sunt inofensive si, totodata, cele mai multe dintre ele dispar fara tratament in decurs de cateva luni.
Femeile au cate doua ovare care, in mod normal, au dimensiunea si forma unei migdale si sunt localizate de o parte si de alta a uterului. In ovare se dezvolta si se maturizeaza in fiecare luna oua (ovule), care se elibereaza in cursul ciclului menstrual in toata perioada fertila a femeii.

Majoritatea femeilor dezvolta chisturi ovariene in cursul vietii. Cele mai multe chisturi ovariene nu produc disconfort si sunt inofensive si, totodata, cele mai multe dintre ele dispar fara tratament in decurs de cateva luni.

Tratamentul chisturilor ovariene.Tratamentul depinde de varsta, tipul si marimea chistului, si simptomatologia prezenta. Pot intra in discutie:Monitorizarea atenta. In multe cazuri, vei fi chemata pentru reexaminare pentru a se observa daca chistul dispare sau nu in cateva luni. Aceasta este de regula conduita, indiferent de varsta, daca nu exista simptome si ecografia arata un chist mic lichidian. Se vor face controale si ecografii regulate, pentru a monitoriza evolutia chistului.

Pilulele anticonceptionale. Aceasta este o optiune pentru a reduce riscul de a dezvolta noi chisturi ovariene in viitor. In plus, pilulele anticonceptionale ofera beneficiul de a reduce riscul, proportional cu durata administrarii pilulelor.

Interventia chirurgicala. Daca chistul ovarian este voluminos, nu are aspect de chist functional, evolueaza in continuare prin crestere, persista dupa 2-3 cicluri menstruale, produce dureri sau alte simptome, atunci medicul va opta cel mai probabil pentru extirparea chirurgicala a chistului.

Unele chisturi pot fi extirpate fara a se extirpa si ovarul, aceasta interventie se numeste chistectomie. In alte situatii, insa, se va recurge si la extirparea ovarului aferent, lasand intact ovarul celalalt – aceasta interventie se numeste ovarectomie.Daca un chist este malign, se va indica cel mai probabil extirparea ambelor ovare si a trompelor uterine, plus extirparea uterului in totalitate. De asemenea, un chist ovarian dezvoltat in menopauza cel mai probabil va fi suspus unui tratament chirurgical.

Preventie.Cu toate ca nu exista o metoda clara de a preveni dezvoltarea si cresterea unui chist ovarian, controalele genitale periodice reprezinta o modalitate de a depista cat mai precoce orice modificare in ovare. In plus, fii atenta la schimbarile ciclului menstrual precum si la simptomele care insotesc menstruatia, si informeaza medicul despre aceste schimbari, in special daca ele te ingrijoreaza.

Cum poti sa stii daca ai un chist ovarian?De cele mai multe ori, nu stii. Multe chisturi functionale nu vor declansa niciun fel de simptome si in mare parte din timp, ele vor disparea de la sine. Iar in cazul in care te intrebai, chisturile ovariene foliculare nu cauzeaza prea des vreo modificare in ciclul tau menstrual, desi este posibil sa te confrunti uneori cu sangerari.

Cum sunt descoperite chisturile ovariene? Chisturile ovariene pot fi descoperite in timpul unei vizite de rutina la medicul ginecolog. Medicii ar putea descoperi chisturile mai mari in timpul examinarii pelvine sau le pot detecta dupa o ecografie transvaginala efectuata la timp. Insa alte femei se vor confrunta cu simptome de pe urma chisturilor lor ovariene, in principal durere in zona pelvina sau in zona abdominala. Majoritatea chisturilor ovariene pe care medicii le descopera in cabinet sunt identificate la pacientele care spun ca simt durere in acele zone.

anitas bianca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *