Raceala si Gripa -Simptome si Tratamente Copii

Gripa este o boala infectioasa acuta determinata de virusul gripal, care are trei tipuri: A, B, C, este foarte contagioasa si poate atinge proportii epidemice. Virusul gripal tip A determina cea mai severa forma de boala. Cea mai mare rata de infectie cu virusul gripal o au copiii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani. Copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul atat in familie cat si in colectivitate, fiind cei mai eficienti transmitatori ai acestuia.

Gripa determina infectarea tractului respirator superior (nas, gat), dar poate afecta si tractul respirator inferior (plamanii ). Sezonul gripei este in lunile noiembrie-martie.
Epidemiologia

gripa este determinata de virusul gripal, care este clasificat in trei tipuri: A, B, C.Tipurile A si B determina epidemiile anuale de gripa.Tipul C determina sporadic boala.Tipul A de virus gripal este divizat in mai multe subtipuri
anual, aproximativ 20.000 de copii cu varsta sub 5 ani sunt spitalizati datorita infectiei cu virusul gripal
grupele de risc la infectia cu virusul gripal sunt: copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni-23 luni, copii cu afectiuni cardiovasculare, hematologice, insuficienta renala, boli metabolice, cu tratament cu aspirina si cei cu imunodeficiente (HIV)
modul de transmitere a virusului gripal se face prin urmatoarele cai: pe cale aeriana, transmiterea directa a secretiilor respiratorii (tuse,stranut) si prin contactul cu jucariile, obiectele infectate
virusul gripal traieste 1-2 zile pe suprafetele dure, 15 minute pe hartie si 5 minute pe piele
virusul gripal este distrus de: soare, detergenti, dezinfectante, acizi si fierbere
contagiozitatea este de 1-2 zile inaintea debutului bolii si 4-5 zile dupa debutul bolii.
Simptomatologia

simptomele apar la 2-3 zile dupa expunerea la virusul gripal
debutul este brusc si afecteaza tractul respirator superior
febra mare 40 grade Celsius
frisoane
mialgii (dureri musculare)
cefalee (dureri de cap)
disfagie (dureri in gat)
tuse seaca frecventa
stare generala alterata
simptomele descrise mai sus dureaza in medie 3-4 zile, tusea putand sa persiste timp de 1-2 saptamani
copiii mici pot sa prezinte: dureri abdominale,varsaturi alimentare, diaree, febra mare si stare de iritabilitate
sugarii pot sa nu prezinte semnele clinice specifice gripei. La acestia simptomele pot sugera o infectie bacteriana. Gripa la sugarii cu varsta sub 6 luni este rara si simptomatologia este reprezentata de: letargie, alimentatie dificila.
Cea mai frecventa intrebare a parintilor este aceea cand trebuie sa se ingrijoreze pentru simptomele gripei si sa merga cu copilul la doctor. Copiii cu varsta mai mica de 5 ani si in special cei cu varsta sub 2 ani, cei cu boli cronice (de exemplu astmul bronsic ), trebuie sa fie consultati neaparat de catre medic. Copiii cu varsta de 5 ani si mai mari, trebuie sa fie dusi la un examen medical in urmatoarele conditii: febra continua dupa 3 zile, rinoreea (nasul care curge) dureaza mai mult de 10 zile sau copilul prezinta secretii la nivelul ochilor.

Se pot efectua urmatoarele examene paraclinice (de laborator): hemoleucograma, probele de inflamatie (VSH, fibrinogenul, proteina C reactiva), radiografia pulmonara pentru excluderea diagnosticului de pneumonie.

Complicatiile gripei sunt:

laringita acuta
laringotraheobronsita
bronsiolita acuta
pneumonia
exacerbarea astmului bronsic
otita medie
sinuzita.
Tratamentul

se contraindica administrarea de antibiotice
izolarea copilului la domiciliu, repaus la pat. Dupa scaderea febrei copilul se poate intoarce la gradinita sau la scoala
administrarea in cantitate mare a lichidelor
pentru scaderea febrei se administreaza: acetaminofen (Panadol), ibuprofen (Nurofen); se contraindica administrarea de aspirina
dezobstructia nazala cu ser fiziologic, apa de mare, apoi administrarea picaturilor nazale; curatarea si aspirarea secretiilor nazale
administrarea de antitusive (Eurespal, Paxeladine, etc )
administrarea de medicamente antivirale: Oseltamivir (Tamiflu), Rimantadina, Amantadina si Zanamivir. Oseltamivir se poate administra copiilor cu varsta de peste 1 an, sub forma de solutie sau tablete, timp de 5 zile. Rimantadina se poate administra in gripa cu virus A, copiilor cu varsta peste 1 an si Zanamivir se poate administra copiilor cu varsta de peste 7 ani, tot in gripa cu virus A. Deoarece antiviralele prezinta importante efecte adverse, ele vor fi administrate numai la indicatia medicului. Efectele adverse ale antiviralelor sunt urmatoarele: tulburari ale sistemului nervos central (cefalee, insomnie, confuzie, scaderea concentratiei, convulsii febrile, tulburari gastrointestinale (inapetenta, varsaturi, diaree)
Cazurile care necesita internarea in spital sunt urmatoarele:

copilul prezinta tulburari respiratorii dupa dezobstructia si aspirarea nazala,
copilul cu stare generala alterata,
copilul care refuza lichidele si prezinta semne clinice de deshidratare (absenta lacrimilor, scaderea numarului de mictiuni, mucoase uscate),
copilul care prezinta numeroase varsaturi alimentare,
copilul care prezinta febra mare dupa ce a primit tratamentul antipiretic si copilul care a facut convulsii febrile.
Profilaxia

igiena stricta a mainilor
evitarea contactului cu persoane bolnave
evitarea locurilor aglomerate
cea mai buna profilaxie a gripei este vaccinarea antigripala.
OMS recomanda vaccinarea antigripala la copiii cu varsta de peste 6 luni.Vaccinarea se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie-octombrie, putand fi extinsa pana in luna februarie.

Indicatiile vaccinari sunt: copiii cu astm bronsic, anomalii neurologice, boli cronice pulmonare, tulburari metabolice, boli renale, boli hepatice, anomalii ale sistemului imun, boli endocrine, copiii cu tratament prelungit cu aspirina.

Autor: Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru
sursa medlife.ro

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *